Radionica s Robertom Dacešinom, istaknutim bosanskohercegovačkim travel blogerom

Objavljeno: 12.05.2022

I SNOVI POSTAJU STVARNOST!

Izvještaj pripremila: Melisa Turajlić, studentica II godine Ekonomskog fakulteta

Svako ljudsko biće sanja svoje snove, za koje pretežno smatra da nikada neće ugledati svijetlo dana. Međutim to u većini slučajeva i nije tako, svaki trud se isplati u pravi čas!

Čovjek je svoj najveći neprijatelj, koji gradi čudne predrasude o samom sebi i kojem je u životu sve kao „siva ekonomija“. S druge strane, psihologija kao nauka čovjeka uči da gradi sebe kao ličnost i da nikada ne pomisli odustati od mašte i fantazije.
Maštati i razmišljati o budućnosti, ponekad predstavljaju samo jednu malu prekretnicu do ostvarenja svojih snova!!

Itekako se isplati sanjati, a to vam potvrđuje i nastavak ove priče!

U prostorijama Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemala Bijedić“ u Mostaru, u organizaciji univerzitetskog studija Studij turizma, održana je radionica „RIO putovanja“ koju je predvodio Robert Dacešin.

Radionici su, pored studenata Studija turizma prisustvovali i studenti Ekonomskog fakulteta, studija Poslovne informatike, Dizajna interijera, kao i studenti sa drugih fakulteta Univerziteta kojima je priča o slavnom Robertu privukla pažnju.

Ko je Robert Dacešin?

 

Banjalučanin Robert Dacešin ostvario životni san: Uskoro objavljuje  putopisnu emisiju

Robert Dacešin je bosansko-hercegovački kreativni bloger-putopisac, poznatiji kao „Digital Ninja“. Po zanimanju je magistar ekonomije, koju je završio na Univerzitetu ekonomije u Bratislavi, Slovačka. Nekoliko godina se bavi digitalnim marketingom, koji predstavlja njegovu najveću strast.

Pokrenuo je mnogo vlastitih projekata, poput najčitanijeg putopisnog bloga u BiH (Rio priče sa putovanja), prvog interaktivnog turističkog vodiča za Banjaluku (Travel mapping).
Od malih nogu volio je tenis, međutim nikada se nije proslavio kao slavni teniser, ali itekako jeste kao teniski sudija.

Dugo godina radi kao međunarodni teniski sudija gdje je imao priliku da sudi Nadalu, Mareju, Berdihu, Monfilsu i mnogim drugim igračima iz svijeta tenisa.

Pored toga, aktivno govori 5 stranih jezika (engleski, španski, portugalski, italijanski i slovački), a dobio je i nagradu grada za doprinos razvoju turizmu i sportu. Autor je dvije knjige: „Pisma iz Južne Amerike“ i „Bosna i Hercegovina – 80 najljepših mjesta“.
Videozapisom o Bosni i Hercegovini, Robert je skrenuo pažnju studentima da je Bosna i Hercegovina „broj 1 destinacija u svijetu za posjetiti“. (Videozapis o Bosni i Hercegovini, možete pogledati na njegovom YouTube kanalu – Robert Dacešin). U Bosni i Hercegovini potreban je samo jak turizam koji će je „pogurati“ naprijed i stvoriti od nje jednu prometnu atrakciju.  

Obišao je više od 70 država u svijetu. Dok je pandemija COVID-19 bila uveliko prisutna, Dacešin je putovao svijetom, upoznao novu kulturu i tradiciju više od dvadeset zemalja. Kako je uspio putovati svijetom i obići veliki broj zemalja „jeftinim“ putovanjima, Robert je otkrio studentima!

 

Robert na putu oko svijeta: "Pakistan ruši predrasude, Černobil uči o  životu, a u Portugal bih se uvijek vratio"

Mnogobrojne saradnje sa raznim kompanijama, Robertu su itekako pomogle da stekne zaradu. Sam je priznao da u početku to nije bila velika zarada, ali veći broj reklama i promovisanja same kompanije i njihovog proizvoda može dovesti do zadovoljavajuće zarade. Podsticao je studente, da krenu razmišljati u pozitivnom smislu. Također, motivisao ih je da uvijek pronađu priliku za putovanje i da je iskoriste na najbolji mogući način. Nikada ne treba odustajati od svojih snova, nego naprotiv truditi se da ih na što bolji način pokušamo ostvariti i zadovoljimo vlastite potrebe.

Nakon predavanja put pozitive nam se otvara. Izjavama naših studenata možemo zaključiti da je Robertovo predavanje u istim probudilo i ambicije i avanturistički duh, kao drugačiji pogled na budućnost i njihovu vjeru u snove. Studentima želimo poručiti da vjeruju u sebe, kao što je i na samom predavanju iskazano.
Posao je tu da uživamo u istom, a ne da budemo rob sistema i posla kojeg ne volimo! Ciljajte u mjesec, pa iako promašite naći ćete se među zvijezdama!

  • „Ono što me privuklo prisustvovanju na radionici jeste sama biografija našeg predavača Roberta koja je vrlo fascinantna, kao i u jednu ruku šokirajuća. Završetkom predavanja ustanovio sam da se ipak od snova može živjeti, samo ukoliko vjerujemo u iste i naravno uložimo adekvatno vrijeme potrebno za realizaciju istih. Motivacija, avanturistički duh, kao i vjera u snove nakon predavanja izlaze iz zimskog sna i postaju segmenti u mozgu koji su aktivirani (siguran sam da je i kod ostalih kolega isti slučaj).“ - Sadiković Aldin, Ekonomski fakultet
  • „Oduševljena sam radionicom i samim pristupom rada. Radionica je bila prije svega zabavna jer smo imali priliku razgovarati o nečemu što nas čeka u budućnosti i dobiti stručne odgovore na postavljena pitanja. Naučili smo da možemo putovati sa jako malo novca samo ako to čvrsto odlučimo i budemo dovoljno hrabri te da sve što danas naučimo sutra nam može biti od velike koristi. Svako iskustvo je dobro došlo i izdvojeno vrije stvarno nije uzalud.“ – Omanić Amina, studij Poslovne informatike
  • „Drago mi je da smo svi imali priliku da upoznamo jednog od najboljih travel blogera na našem prostoru. Današnja radionica je bila veoma edukativna. Uvjerili smo se da naša država ima dosta potencijala da bude broj 1 destinacija na svijetu. Mi kao mlade perspektivne osobe se trebamo probuditi da što više promovišemo našu državu. Bilo je zadovoljstvo slušati njegovo životno iskustvo.“ – Nejla Baležić, Studij turizma

 


Galerija