Program stipendija njemačke privrede za 2022. godinu

Objavljeno: 12.11.2021

Ambasada Njemačke u BiH saopštila je da su do 16. novembra otvorene online prijave za stipendije Njemačke privrede za zemlje zapadnog Balkana za ljeto 2022. godina. U programu učestvuju njemačke firme iz različitih oblasti kao što su energetika, automobilska industrija, turizam, elektrotehnika, mediji, bankarstvo, projektni management, zaštita okoliša, arhitektura, poljoprivreda i druge.

U okviru Programa stipendija njemačke privrede za 2021 godinu, studenti viših semestara, apsolventi kao i oni koji su završili studij i stekli prvo radno iskustvo imaju priliku apsolvirati praksu u prestižnim njemačkim kompanijama u trajanju od 3 do 6 mjeseci.

Stipendijski program odnosi na studente iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore i Srbije.

Cilj programa je da se studenti i apsolventi upoznaju sa organizacijom, poslovnim procesima i funkcionisanjem velikih i uspješnih njemačkih kompanija, kako bi kasnije to znanje i iskustvo prenijeli kroz svoje buduće radno angažovanje i u BiH. 

Kandidati moraju imati dodira sa ekonomijom/finansijama, inženjerstvom/tehničkim naukama ili informatikom, ne mogu biti stariji od 29 godina, te imati vrlo dobro znanje njemačkog ili engleskog jezika.

Programom su pokriveni troškovi smještaja, putni troškove, zdravstveno osiguranje za vrijeme boravka u Njemačkoj te džeparac.

Program stipendija njemačke privrede sprovodi se uz podršku Predstavništva njemačke privrede u BiH kao lokalnog partnera programa, a apliciranje za ovaj program je moguće do 16. novembra 2021. godine.

Online prijava i više informacija dostupno na: https://www.djindjic-stipendienprogramm.de.


Galerija