Studentice četvrte godine smjera Menadžment učestvovale na ”Hifa Oil Leadership School” u Tešnju

Objavljeno: 12.11.2021

Dana 30.10.2021. godine studenti i predstavnici ekonomskih fakulteta bili su dio prve Hifa Oil Leadership School u Tešnju. Hifa-Oil Leadership School je jednodnevni seminar koji je najboljim bh. studentima pružio nezaboravno iskustvo i priliku za povezivanje. Seminar je osmišljen kako bi se studenti upoznali sa izazovima i prilikama u poslovnom svijetu upravo na primjeru Hifa-Oil Grupacije.

 

 

Edna Kadunić, studentica četvrte godine smjera Menadžment kazala je ovo iskustvo vrlo značajno u razvoju karijere mladih osoba jer pozitivnim pričama iz prakse studenti se dodatno motivišu. 

”Imali smo priliku poslušati motivirajuće priče direktora kompanija koje su u okviru Hifa-Oil Grupacije, njihov profesionalni put od prvog zaposlenja do danas, te njihove životne prepreke i uspone u karijeri koji su rezultirali izgradnjom njih samih kao ličnosti, ali i kao uspješnih menadžera. Posebno je naglašeno da odlazak mladih iz BiH ne smije i ne treba biti jedina opcija kao i da su upravo studenti ekonomije, budući vlasnici kompanija, menadžeri i diplomati nada za izgradnju i razvoj ekonomskih i drugih sfera države. Poseban utisak ostavilo je obraćanje izvršnog direktora Venana Hadžiselimovića, kao i vlasnika i člana uprave Hifa-Oil Grupacije Izudina Ahmetlića koji su još jednom ponovili kako uspjeh u Bosni i Hercegovini, kao ni bilo gdje nije zagarantovan, ali da je definitivno moguć, uz dovoljno posvećenosti, rada i strpljenja. Naučili smo da je za uspjeh na poslovnom putu potrebno mnogo, ali da je bitno okružiti se pozitivnim ljudima i da je ključ svega povjerenje. Praktično smo unutar koncepta njihovog poslovanja mogli prepoznati sve funkcije menadžmenta, segmentaciju tržišta, organizacijsku strukturu i kulturu, pristup motiviranju zaposlenih, kao i njihove odgovore na izazove koje sa sobom nosi globalizacija. Zaista mogu reći da Hifa-Oil Grupacija postavlja trendove savremenog poslovanja, brine o zajednici, te me posebno raduje činjenica da ću kroz praktičan rad u jednoj od kompanija unutar Hifa Oil grupacije moći primijeniti znanja iz ekonomije.”

 

Jasmina Halilović, studentica četvrte godine smjera Menadžment istakla je samo riječi hvale za organizaciju seminara:

 ”Drago mi je što sam imala priliku da prisustvujem Hifa Oil Leadership jednodnevnom seminaru. Prilikom obraćanja vlasnika Izudina Ahmetlića  posebnu pažnju mi je privukla rečenica da život nije put liftom, nego put stepenicama" kojim mi sada koračamo i jednostavno u životu je potrebno da sve ide postepeno kako bismo došli do nekog svog cilja i upravo kroz to "putovanje stepenicama" mnogo toga se nauči, spozna i vidi,  a dok nam je liftom to sve uskraćeno.”

 

Hana Jarić, studentica četvrte godine smjera Menadžment naglasila je kako ovakav vid edukacije treba da bude praksa i ostalim bh. preduzećima jer samo stvarnim pričama i dobrom konekcijom obrazovnog i realnog svijeta mogu se iznjedriti mladi uspješni ljudi spremni za poslovne izazove.

”Izlaganja svih direktora Hifa Oil grupacije su ostavila dojam kako na mene tako vjerujem i na sve studente koji su prisustvovali i bez obzira koliko god da su prepreka imali tokom života nisu ih sputavale da jednog dana postanu direktori jedne velike grupacije. Kao što kroz nauku učimo mnogo pojmova za liderstvo, jedne od ključnih karika za uspjeh kompanije jesu okruženje pozitivnim ljudima, dobar odnos između zaposlenika i vlasnika i na kraju kao što je izvršni direktor Venan Hadžiselimović rekao da najveću moć ima POVJERENJE”, kazala je Hana.


Galerija