Takmičenje studenata Ekonomskog fakulteta u biznis planiranju

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru svake godine se već tradicionalno održava takmičenje studenata u biznis planiranju. Naime, biznis planovi se kreiraju u sklopu predmeta „Osnovi poslovnog menadžmenta“ i isti imaju za cilj pružiti studentima priliku da izraze svoje vlastite ideje koncipirane na njima zamisliv način. Iznad svega se potencira na razvoju preduzetničkih sposobnosti studenata, te njihovom sutrašnjem djelovanju upravo u tom pravcu.

 

STUDENTI EKONOMSKOG FAKULTETA KAO BUDUĆI PODUZETNICI

 

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru 14.01.2016. godine održano je takmičenje studenata u biznis planiranju. Naime, biznis planovi se kreiraju u sklopu predmeta „Osnovi poslovnog menadžmenta“ i isti imaju za cilj pružiti studentima priliku da izraze svoje vlastite ideje koncipirane na njima zamisliv način. Iznad svega se potencira na razvoju preduzetničkih sposobnosti studenata, te njihovom sutrašnjem djelovanju upravo u tom pravcu.

O ozbiljnosti i profesionalnosti projekta govori i činjenica da su današnjoj manifestaciji prisustvovali kako brojni predstavnici medija tako i mnogi eminentni ljudi iz oblasti preduzetništva i menadžmenta, zvaničnici iz političkog, kulturnog i javnog života koji su ujedno i vršili evaluaciju timova.

 

Takmičenje je otvorio dekan Ekonomskog fakulteta prof. dr Adil Trgo, te su nakon njega govor održali savjetnik ministra u Federalnom ministarstvu trgovine gdin Aner Begić i viši stručni saradnik za mlade u Ministarstvu obrazovanja nauke kulture i sporta HNK-a gđa Azemina Gubeljić. Studente je pozdravio i poželio im sreću u daljnjem radu zastupnik u Federalnom parlamentu BiH gdin Salmir Kaplan. Ispred reda poslovnih partnera i prijatelja Fakulteta, skupu se obratio Filip Lasić - Poslovni centar SPARK.

 

Nakon toga je uslijedilo dvosatno predstavljanje timova i njihovih biznis ideja pod vodstvom više asist. mr. Irme Dedić koja je ujedno i zaslužna za provođenje cijelog projekta. Studenti su na kraju itekako opravdali svoj uloženi trud i rad te zadovoljili kriterije članova žirija u potpunosti.

 

Manifestacija je završena proglašenjem tri najbolja tima, gdje se po ocjenama žirija (koga su sačinjavali: Nevzet Sefo – agencija REDAH, Alisa Gekić – Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar, Amna Popovac - poduzetnica, Irma Maksumić – marketing agencija Reunion, Filip Lasić – poslovni centar SPARK i Marin Bago, Udruženje za zaštitu potrošača FUTURA) najviše istakao i prvo mjesto zaslužio tim specifičnog naziva „The White Onion“. Prva tri mjesta će svakako biti nagrađena vrijednim nagradama koje su isti zasigurno i zaslužili.

 

Ovaj projekat je samo jedan od primjera uspješnih projekata usmjerenih na izgradnju studenata kao budućih nosioca različitih funkcija kako u privatnom tako i u društvenom životu. Zbog toga smo uvjereni da će institucije obrazovanja i nauke i dalje djelovati u smjeru poticanja naših budućih akademskih građana.

 

STUDENTI EFMO DRŽAVNI PRVACI U BIZNIS PLANIRANJU


U svrhu povezivanja univerzitetâ i privrede te poticanja preduzetničkog duha kod studenata, u sklopu projekta WBCInno (MODERNIZATION OF WBC UNIVERSITIES THROUGH STRENGTHENING OF STRUCTURES AND SERVICES FOR KNOWLEDGE TRANSFER, REASARCH AND INNOVATION (WBCINNO) 530213-1-RS-TEMPUS-JPHES“), u julu 2015. organizirana su takmičenja za najbolje studentske poslovne ideje na svim partnerskim univerzitetima sa Zapadnog Balkana.


Lokalno finale WBCInno takmičenja održano je u utorak, 14. jula 2015. na Univerzitetu u Zenici. Takmičenje je okupilo timove s univerzitetâ u Sarajevu, Istočnom Sarajevu, Zenici i Mostaru.Poslovne planove i sedmominutne „pitch“ prezentacije je pregledala i ocijenila Komisija za ocjenu radova, u sastavu: v. as. mr. sc. Dženan Kulović, predsjedavajući, (Katedra za menadžment i organizaciju, Ekonomski fakultet UNZE-a); Mirza Sikirić, član, (Opći poslovi i lokalni ekonomski razvoj, ZEDA - Agencija za ekonomski razvoj Zenica); doc. dr. Ibrahim Plančić, član, (Katedra za proizvodne tehnologije, Mašinski fakultet UNZE-a); doc. dr. Nusret Imamović, član, (Katedra za ekološko inženjerstvo, Mašinski fakultet UNZE-a) i mr. sc. Mustafa Hadžalić, član (Zavod za mašinstvo, Metalurški institut "Kemal Kapetanović" UNZE-a). Prema ocjeni Komisije, studenti Ekonomskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru koji su na takmičenju nastupili s projektom pod nazivom AHUDUDU (u čijem sastavu su bile Emina Džafić, Selma Polić i Maida Dlakić, te v. as. mr. sc. Irma Dedić kao koordinator i mentor pri izradi projekta), ponijeli su laskavu titulu najbolje koncipiranog, elaboriranog i prezentiranog projekta.

 


Prema informacijama od koordinatora WBCInno projekta, pobjednički timovi sa svih partnerskih univerziteta imat će priliku tokom jula i augusta 2015. otići na pripreme u Podgoricu, potom u posjetu jednom od evropskih partnerskih univerziteta, a u septembru 2015. odmjerit će snage na Regionalnom takmičenju u Beogradu, gdje će prisustvovati i predstavnici poslovnih inkubatora s ciljem da zaista dobrim idejama ponude mjesto u inkubatorima i tako im omoguće da započnu pravi poslovni život.prof. dr. Adil Trgo, DEKAN:

 
„Čestitke studentskom timu Ahududu i vođi projekta v. as. mr. sc. Irmi Dedić na zapaženom rezultatu i još jednom u nizu ostvarenih uspjeha u oblasti biznis planiranja. Ova pobjeda bez bilo kakve sumnje predstavlja potvrdu rada i zalaganja kako nastavnog osoblja tako i studenata, ali i potvrdu nastojanja da se kroz nastavni proces na Ekonomskom fakultetu Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru, zaista profiliraju kvalitetni mladi kadrovi, koji će biti nosioci privrednog, ekonomskog i cjelokupnog društvenog razvoja naše države“.viši asist. mr. Irma Dedić:


„Raduje me činjenica da je stručna komisija odlučila epitetom najboljih nagraditi svu predanost i entuzijazam mojih studenata. Biti njihovim mentorom predstavlja veliko zadovoljstvo. Ostvariti ovakav rezultat zasigurno predstavlja veliki ponos i motivaciju za daljnji rad. U konačnici, želim uputiti čestitke Maidi, Emini i Selmi na dosadašnjim rezultatima, te poželjeti sreću u nastavku takmičenja, mada slobodno mogu reći da je za uspjeh osim, ili bolje reći umjesto sreće, potrebna snaga iskrene predanosti, talenta i vizionarskog duha, sve ono što one itekako posjeduju.“


Dokumenti